Nieuws

Nieuwsflits 4 mei 2016

Groen licht voor Windpark Wieringermeer

Na een positieve uitspraak van de Raad van State vandaag, kan begonnen worden met de bouw van Windpark Wieringermeer, dat met 99 windturbines een van de grootste windparken op land in Nederland zal worden. De Raad van State heeft besloten het Rijksinpassingsplan (RIP) in stand te laten en de beroepen tegen de vergunningen ongegrond te verklaren.

Zitting in januari

In januari 2016 zijn twee dagen zittingen geweest bij de Raad van State met betrekking tot het Rijksinpassingsplan en de benodigde vergunningen voor Windpark Wieringermeer. Diverse onderwerpen kwamen daarbij aan bod, variërend van nut en noodzaak van windenergie tot aan de effecten van geluid, verlichting en slagschaduw. In totaal hebben veertig bedrijven en omwonenden bezwaren ingediend tegen het Rijksinpassingsplan en de zogenoemde uitvoeringsbesluiten.

Positieve uitspraak

Nu de uitspraak van de Raad van State positief is, zijn het Rijksinpassingsplan en de vergunningen onherroepelijk en start de aanbestedingsprocedure van de windmolens. De totale investering voor de ontwikkelaars van het windpark bedraagt ongeveer 500 miljoen euro. De huidige windmolens in het gebied maken plaats voor grotere, efficiëntere windturbines met meer vermogen die in nette lijnen worden geplaatst. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft al subsidie toegekend aan Windpark Wieringermeer.

Zweefvliegveld

De luchthavenregeling van de provincie Noord-Holland voor de verplaatsing van het zweefvliegveld is in stand gebleven, op één punt na: sleepstarts, waarbij een zweefvliegtuig door een gemotoriseerd vliegtuig wordt gesleept, zijn niet toegestaan. Zelfstartende zweefvliegtuigen en lierstarts zijn wel toegestaan. Het nieuwe zweefvliegveld van Zweefvliegclub Den Helder zal zich vestigen aan de Hippolytushoeverweg 15a in Slootdorp.

99 windturbines

Bij oplevering, eind 2019, is Windpark Wieringermeer een van de grootste windparken op land in Nederland. Het windpark levert dan met 99 windmolens voldoende stroom voor 280.000 huishoudens. Dat is drie keer meer duurzame energie dan de huidige windmolens in het gebied leveren.

Meer lezen

Het persbericht van de Raad van State is via deze link te lezen. De volledige uitspraak vindt u hier. Het persbericht dat vanuit de Green Deal projectgroep is uitgestuurd vindt u via deze link.