Nieuws

Nieuwsflits 4 juli 2016

ECN vervangt windmolen op testveld

ECN turbineEen van de windmolens op het testveld van ECN aan de Schervenweg in Wieringerwerf is onlangs vervangen. Het gaat hierbij om een prototype van windmolenfabrikant GE waaraan ECN in de komende periode diverse metingen gaat verrichten. Voor GE zijn de meetresultaten van belang voor de verdere ontwikkeling van hun windturbines. Het nieuwe prototype is met zijn rotordiameter van 130 meter en zijn ashoogte van 110 meter op dit moment één van de grootste windmolens in Nederland.

 

 

 

 

Wind en zon hand in hand bij Windpark Wieringermeer

zon-en-wind-energieNuon heeft plannen om bij de windmolens van Windpark Wieringermeer ook zonnepanelen te plaatsen. Het gaat om 30 MW aan zonnepanelen, dat zijn zo’n 120.000 panelen die bij elkaar energie kunnen leveren voor 10.000 huishoudens. Via een pilot in het gebied zal bestudeerd worden wat mogelijk is om zonne-energie te combineren met windenergie. De gemeente Hollands Kroon heeft aangegeven hieraan mee te willen werken.

Goede combinatie

Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, heeft in Engeland al ervaring met het plaatsen van zonnepanelen bij een windpark. Wind en zon gaan heel goed samen en vullen elkaar aan, omdat de zon vooral ’s zomers schijnt en de winter in het algemeen een winderig seizoen is. Zonne-energie is voor Nuon een belangrijk onderdeel bij het realiseren van haar duurzaamheidsambitie. Met de pilot in Wieringermeer wil Nuon onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zon energie op een meest landschappelijk vriendelijke manier in te passen.

Lees hier het hele persbericht.

 

Geslaagde Open Winddag

Van windmolenexcursie tot pop-up camping

Windpark Wieringermeer deed op zaterdag 18 juni mee aan de Open Winddag, een initiatief van de Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA). De avond ervoor is er bij Bezoekboerderij Leven van de Wind gekampeerd onder de molen, en tijdens de Open Winddag bezochten zo’n 100 bezoekers de molens van ECN, Nuon en Bezoekboerderij Leven van de Wind. Een leuke dag waar jong en oud zich goed hebben vermaakt!

Fotowedstrijd

FotowedstrijdTijdens de Open Winddag zijn er veel verrassende, opvallende, creatieve en/of hilarische selfies mét een windturbine gemaakt. De leukste inzending kwam van familie Ganzinga uit Middenmeer. Zij hebben een rondvlucht in een zweefvliegtuig gewonnen.

Lees meer over de Open Winddag