Nieuws

Nieuwsflits 29 september 2017

Vattenfall/Nuon neemt windmolens over van Windcollectief Wieringermeer

Vattenfall, het moederbedrijf van energiebedrijf Nuon, neemt de 32 windmolenposities over van de leden van Windcollectief Wieringermeer. Dit betekent dat Nuon eigenaar wordt van in totaal 82 windmolens van het toekomstige Windpark Wieringermeer, dat het grootste windpark op het Nederlandse vasteland moet worden.

Nuon is al eigenaar van 50 turbines, maar krijgt met de overname een aanzienlijk groter deel in dit windpark. 10 jaar geleden is gestart met dit windpark en is de samenwerking ontstaan tussen ECN, Nuon en vennoten en Windcollectief Wieringermeer. ECN blijft eigenaar van de overige 17 windmolens in het windpark. Daarnaast komt er één windmolen beschikbaar voor de omwonenden, de Poldermolen. Het nieuwe windpark telt daarmee straks 100 windmolens en moet in 2019 de eerste stroom opwekken.

Binnen één generatie fossielvrij

Het moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, heeft een grote duurzaamheidsambitie en wil binnen één generatie fossielvrij zijn. Windenergie is een van de bronnen om dit te bereiken. Zo zal de organisatie de komende vijf jaar zo’n vijf miljard euro investeren in windontwikkeling in verschillende delen van Europa. Nederland is een belangrijke markt voor deze windplannen.

WCW kiest voor zekerheid

“Het Windcollectief stond voor de keuze om het park in eigen beheer te blijven ontwikkelen, of haar aandeel nu te verkopen aan Nuon. We hebben voor het laatste gekozen. Ondernemen in windenergie brengt veel onzekerheid en ondernemersrisico’s met zich mee; denk aan lage stroomprijzen en de kans op weinig wind. Door het aandeel te verkopen kiest WCW voor zekerheid,” aldus Jaap van der Beek, voorzitter van Windcollectief Wieringermeer. WCW zal ook na de verkoop van de molens als partner van Nuon betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling en zich maximaal inzetten om van Windpark Wieringermeer een succes te maken.

Start voorbereidingen nieuwe windpark

De voorbereidingen van de bouw van het windpark zijn inmiddels al gestart. Afgelopen jaar zijn de huidige windmolens van Nuon verwijderd en verkocht aan buitenlandse partijen. Deze windmolens krijgen grotendeels een tweede leven in andere Europese landen. Dit jaar nog zullen de eerste grondwerkzaamheden opstarten om in 2018 ook echt te kunnen beginnen met de aanleg van dit grote windpark. De definitieve investeringsbeslissing door Nuon moet nog plaatsvinden. Nuon verwacht dit binnen enkele weken bekend te kunnen maken, waarmee er definitief groen licht is voor de bouw van het park.

Wat betekent dit voor de omgeving?

De grondeigenaren in het WCW parkdeel zullen vanaf nu niet meer het Windcollectief, maar Nuon als eerste aanspreekpunt krijgen. Voor de omwonenden verandert er in de nieuwe situatie niet veel. Alle afgesproken regelingen blijven gewoon van kracht. De initiatiefnemers stellen via de Burenregeling jaarlijks een bedrag van ruim € 400.000 euro ter beschikking aan de omwonenden van het windpark. Ook komt er via het Windfonds jaarlijks €100.000 beschikbaar voor het realiseren van lokale projecten. Bovendien krijgen de bewoners ook de kans om zelf in een windmolen te investeren via de Poldermolen.