Nieuws

Nieuwsflits 23 november 2017

Bedrijvenmarkt Windpark Wieringermeer voor lokale ondernemers

Op woensdag 29 november organiseert Nuon/Vattenfall een bedrijvenmarkt in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Deze markt is een vervolg op de succesvolle editie die eind 2016 plaatsvond.

Tijdens deze Bedrijvenmarkt krijgen lokale ondernemers de gelegenheid om kennis te maken met de turbineleverancier en de aannemers die voor Nuon het windturbinepark gaan bouwen. Het programma start om 20.00 uur en vindt plaats in de Cultuurschuur aan het Loggersplein 1 in Wieringerwerf. Na een korte introductie wordt de bedrijvenmarkt geopend. Lokale bedrijven op het gebied van civiele, facilitaire en/of elektrische werkzaamheden, turbinelevering en installatie hebben daar de gelegenheid met de aannemers en Nuon in gesprek te gaan, vragen te stellen en zo te onderzoeken of er voor hen een rol is weggelegd in de bouw van het park. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar danielle.opdam-scholten@nuon.com.


Nuon tekent overeenkomst voor windenergie met Microsoft

De eerste vijftig Nuon windmolens van Windpark Wieringermeer gaan de komende tien jaar stroom leveren aan Microsoft. Nuon/Vattenfall heeft een overeenkomst met Microsoft getekend voor het leveren van windenergie.

“We willen graag hernieuwbare energie afnemen voor ons datacenter in Middenmeer”, aldus Ernst-Jan Stigter, algemeen directeur van Microsoft, Nederland. “Deze investering in Nederland toont het potentieel aan van Nederland als icoon op het gebied van digitale transformatie en helpt bij het creëren van een virtuele cyclus waarmee de partners van Microsoft Cloud hun impact op het milieu verminderen.”

Groene IT
“Nederland is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor grote technologiebedrijven, zoals Microsoft, omdat de energievoorziening betrouwbaar is en Nederland een belangrijke hub is in het internetverkeer. We maken klimaat slimmer leven mogelijk en leveren datacenters lokaal geproduceerde hernieuwbare energie”, zegt Peter Smink, CEO van Nuon. “Daarom was onze investeringsbeslissing om dit windpark te bouwen in samenwerking met een datacenter operator ook zo belangrijk. Het is niet alleen een investering in Nederlandse duurzame energie, maar ook een nieuwe stap in het vergroenen van IT in Nederland.”

Duurzaamheidsambitie
Vattenfall heeft solide duurzaamheidsambities en wil binnen één generatie vrij van fossiele
brandstoffen zijn. Windenergie is een van de middelen om dit te bereiken. Vattenfall zal in de
komende vijf jaar ongeveer vijf miljard euro investeren in windenergie in verschillende delen van Europa. Nederland is een belangrijke markt. “Dit is een belangrijke stap in onze strategie om te investeren in de productie van hernieuwbare energie”, aldus Peter Smink. “Nuon/Vattenfall is al jarenlang toonaangevend op het gebeid van windenergie. We versterken onze positie met deze overeenkomst en bovendien helpen we hiermee onze klanten duurzamer te worden.”


Eerste waterstofmolen voor duurzame brandstof op ECN-testveld

Begin 2019 moet de eerste waterstofmolen ter wereld in de Wieringermeer een feit zijn. Dat is de inzet van een samenwerkingsovereenkomst tussen duurzame waterstofleverancier HYGRO, windturbinefabrikant Lagerwey en onderzoeksinstituut ECN.

De windturbine zal waterstof gaan produceren voor het project Duwaal: een initiatief van een breed consortium in de regio Noord-Holland onder leiding van HYGRO. De waterstofmolen, de eerste in zijn soort, zal worden gedemonstreerd op het windturbinetestveld van ECN in Wieringerwerf. De duurzaam geproduceerde waterstof uit het project Duwaal dient als brandstof voor elektrische vrachtwagens met een brandstofcel. Naast CO2-uitstoot worden hierdoor ook geluids-, stikstof- en fijnstofemissies voorkomen. Het project laat zo zien hoe de toekomstige energie-infrastructuur vorm kan krijgen.