Nieuws

Nieuwsflits 20 november 2014

Kom naar de Winddag van Windpark Wieringermeer!

Helga van LeurOp zaterdag 13 december organiseren de initiatiefnemers van Windpark Wieringermeer de Winddag. U bent van 11:00 – 17:00 uur van harte welkom in de Cultuurschuur voor alle actuele informatie over Windpark Wieringermeer en leuke activiteiten voor jong en oud:

• Kom naar de lezing van Helga van Leur, meteoroloog bij RTL nieuws
• In één uur alle belangrijke informatie over het windpark tijdens korte presentaties
• Bekijk de toekomstige situatie via een 3D-model in virtual reality
• In het Windwetenschapscentrum leren u en uw kinderen alles over windenergie
• Gemeente, provincie, initiatiefnemers en experts zijn er voor al uw vragen
• Bezoek een windturbine in het ECN-testpark
• Ga in gesprek met de Omgevingsraad in de Burenlounge
• Test uw kennis van windenergie tijdens de windquiz (en win leuke prijzen)!

Binnenkort staat het complete programma op www.windparkwieringermeer.nl.
Locatie: De Cultuurschuur, Loggersplein 1, Wieringerwerf

Gerrit Valk nieuwe voorzitter Omgevingsraad

Gerrit Valk 3Gerrit Valk is de nieuwe voorzitter van de Omgevingsraad voor Windpark Wieringermeer. De heer Valk volgt Guust Moors op, die in juli kwam te overlijden bij de vliegramp in Oekraïne. Marco Lobrecht blijft als secretaris de Omgevingsraad ondersteunen.

Historicus Valk heeft als oud-voorzitter van de Kamer van Koophandel Noord-Holland de nodige ervaring met het hanteren van de voorzittershamer. Valk is oud-Tweede Kamerlid en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Veteraneninstituut. “De Omgevingsraad is een uniek platform voor het meewegen van belangen van de directe omgeving bij de ontwikkeling van het windpark,” aldus Valk. “Ik vind het belangrijk dat iedereen in de Raad goed aan bod komt tijdens de bijeenkomsten, maar dat we tegelijkertijd voldoende tempo houden in het overleg.”

De eerste vergadering onder leiding van Valk vond plaats op 12 november.

Geslaagde geluidsafari in windpark Alexia

GeluidsafariOp 31 oktober brachten leden van de Omgevingsraad en andere betrokkenen bij Windpark Wieringermeer een bezoek aan Nuon-windpark Alexia in Zeewolde. Dit windpark bestaat uit windmolens van dezelfde schaal (ashoogte 98 meter) als de molens die straks in de Wieringermeer gebouwd worden.

Na een presentatie over de geluidproductie door windmolens, trokken de ongeveer 30 deelnemers tijdens de zogenaamde ‘geluidsafari’ het windpark in om het geluid van windmolens van dichtbij te meten én te beleven. Met professionele geluidmeters werd op verschillende afstanden van de molens getoond hoeveel geluid de molens produceren en hoe groot de invloed van achtergrondgeluid is.

Er waaide op deze prachtige najaarsdag helaas een matige windkracht 2, waardoor het achtergrondgeluid (auto’s, tractoren, vogels) het geluid van de turbines overstemde. Desalniettemin was het voor de aanwezigen ook prettig om te weten dat de turbines op bepaalde momenten ook amper te horen zijn. Al met al gaf het werkbezoek een aardig idee van de intensiteit van verschillende geluiden in verhouding tot het geluid van de windturbines.

Het Noord-Hollands Dagblad deed uitgebreid verslag van de dag.