Nieuws

Nieuwsflits 20 april 2017

Nuon molens vertraagd door netaansluiting

De 50 windmolens van Nuon van Windpark Wieringermeer lopen een vertraging op van zo’n acht maanden. De oorzaak van de vertraging is dat het windpark niet op tijd aangesloten kan worden op het elektriciteitsnet. Netwerkbedrijf Liander heeft aangegeven dat aansluiting in juli 2018 bij nader inzien niet haalbaar is. De verwachting is dat de molens rond het eerste kwartaal van 2019 aangesloten kunnen worden.

“Voor Nuon betekent deze vertraging een vervelende kink in de kabel. We zijn al jaren bezig met de voorbereidingen en hebben dit voorjaar helaas te horen gekregen dat de netaansluiting vertraagd is. De oorzaak hiervan ligt bij Netwerkbedrijf Liander. Afgelopen jaar zijn we zelf al begonnen in het gebied met diverse voorbereidingen. Een groot aantal van de oude windmolens die verdeeld waren over verschillende windparken zijn verkocht aan andere partijen. Deze windmolens zijn al verwijderd. Bovendien waren we al met een aanbesteding gestart voor nieuwe windmolens. Dit betekent dat onze planning nu flink gaat opschuiven en dat de bouw van het Nuon gedeelte van het windpark later start, “ vertelt projectleider Gerard van Oostveen.

Aanbesteding
Nuon heeft de aanbesteding voor de aanschaf van nieuwe windmolens voor hun gedeelte van het park inmiddels stil gelegd. Het wachten is op een nieuwe datum voor de aanleg van een netwerkaansluiting door Liander. Nuon bekijkt de komende periode wat de consequentie van dit nieuws is voor de projectplanning. Alle betrokken partijen zijn op de hoogte gesteld. ECN en Windcollectief Wieringermeer hebben vooralsnog geen hinder van de vertraagde netaansluiting; de bouw van de molens van het windcollectief stonden in 2019 gepland en ook het testpark van ECN loopt nog op schema.


Windkrachtjournaal

Vorige week lanceerden we het allereerste Windkrachtjournaal; daarmee houden we u zo’n vier keer per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen in Windpark Wieringermeer. Tijdens de eerste aflevering gaat Monique Ooms in gesprek met Sam Barhorst van het ECN testveld, en met Floris Groenendijk over de Omgevingsraad. Bekijk het journaal via deze link of via de Facebookpagina van Windpark Wieringermeer.