Nieuws

Nieuwsflits 1 december 2017

Nuon / Vattenfall tekent contracten met Nordex Group, BAM Infra Nederland en Van Gelder Groep

Op woensdag 29 november heeft Nuon / Vattenfall contracten getekend met drie bedrijven voor Windpark Wieringermeer. De contracten hebben betrekking op de levering en bouw van windturbines, de aanleg van de infrastructuur en de fundaties van het windpark.

De Nordex Group levert vijftig N117 / 3600-turbines. De installatie van deze vijftig turbines begint in 2019 en zal tegen het einde van dat jaar voltooid zijn. Daarna zal Nordex service verlenen aan het windpark en een lokaal servicecentrum voor dit doel oprichten. BAM Infra is verantwoordelijk voor de fundaties van het windpark. Van Gelder Groep is verantwoordelijk voor de realisatie van de parkwegen, kraanopstelplaatsen en voor het leveren en aanleggen van de parkbekabeling inclusief schakelstations. De eerste voorbereidingen voor de bouw gaan begin 2018 van start.

Drie professionele bedrijven
“Iedereen kijkt er naar uit om met dit grote project te beginnen. We zijn al begonnen met de eerste voorbereidingen in het gebied en we zijn blij dat we drie professionele bedrijven hebben kunnen selecteren. We zullen nauw met hen samenwerken om de eerste vijftig turbines van dit windpark te realiseren “, zegt Ruben Lindenburg, projectdirecteur windenergie bij Nuon. Om goed contact te kunnen onderhouden met de aannemers, laat Nuon een tijdelijk kantoor plaatsen aan de Oosterterpweg, naast bezoekboerderij ‘Leven van de Wind’. “Daar zullen wij ons voor de duur van de bouw vestigen samen met de drie aannemers.”

Over de partners
De Nordex Groep met zo’n 5.000 werknemers heeft een windenergiecapaciteit van ongeveer 21 GW geïnstalleerd in meer dan 25 landen. Het productienetwerk bestaat uit fabrieken in Duitsland, Spanje, Brazilië, de Verenigde Staten en India. Het productassortiment concentreert zich voornamelijk op onshore turbines in de klasse van 1,5 – 4,5 MW.
BAM Infra Nederland met zo’n 4.000 medewerkers is een klantgedreven organisatie die met haar brede expertise en innovatieve werkwijze toegevoegde waarde biedt voor haar opdrachtgevers op het terrein van infra-opgaven.
Van Gelder Groep is een zelfstandige bouwer van boven- en ondergrondse infrastructuur en aansluitende infratechniek voor kabels, leidingen en netwerken. Van Gelder heeft zo’n 900 medewerkers en beschikt over een netwerk van regionale vestigingen, in Nederland en daarbuiten.

Meer informatie over de gekozen turbines vindt u hier: https://www.nordex-online.com/en/produkte-service/wind-turbines/n1173600.html.

Een succesvolle 2e bedrijvenmarkt

Op woensdagavond 29 november organiseerde Nuon een bedrijvenmarkt in de Cultuurschuur te Wieringerwerf. Nuon presenteerde daar de partijen die de turbines en de benodigde infrastructuur gaan bouwen. Op deze markt zijn deze partijen meteen gekoppeld aan ondernemers uit de regio.

Na een korte introductie door Ruben Lindenburg, projectdirecteur bij Nuon, werden de aannemers voorgesteld: Van Gelder Groep, BAM Infra Nederland en Nordex Group. De markt werd bezocht door bijna twintig lokale ondernemers, waarvan het grootste deel ook al aanwezig was bij de eerste bedrijvenmarkt, in oktober 2016. Nu de aannemers bekend zijn, konden zij gericht in gesprek gaan en hun diensten aanbieden. “Wij kunnen een rol spelen in alle grondverzetwerkzaamheden en ik zie hier zeker kansen voor ons”, vertelde Ramon Veldboer van loonbedrijf Hopmans uit Wieringerwerf. Ook Michiel Veenstra van Veenstra Grondwerken uit Middenmeer had interessante gesprekken met de drie aannemers. “Zij zijn precies op zoek naar datgene wat wij aanbieden. Goed om hier vanavond te zijn.” Accountmanager bedrijven Caroline Bus van de gemeente Hollands Kroon was aanwezig om zichzelf voor te stellen aan de ondernemers. “Als er vragen zijn, bijvoorbeeld over huisvesting of vergunningen, kunnen zij bij mij terecht.” Mark Wouts van Maaltijdservice HAP uit Wieringerwerf wist zijn eerste opdracht al te noteren. “Ik mag een kerstborrel cateren. Verder verzorgen wij lunches, warme maaltijden en kunnen we de catering van evenementen of feestelijke momenten in de bouw verzorgen. Uit de gesprekken die ik vanavond heb gevoerd, maak ik op dat daar zeker belangstelling voor is. Dat is mooi, goed dat de bouw binnenkort van start gaat.”