logo windpark wieringermeer 400px
Wind_illu_2018 header

Bouw Windpark Wieringermeer vordert gestaag

De bouw van Windpark Wieringermeer is al een eind gevorderd. Zo'n 80 procent van de fundaties voor de Vattenfall turbines is inmiddels afgerond, een groot deel van de kabels is ingegraven en het heiwerk is zo goed als gereed. Vattenfall werkt nu aan het aansluiten van deze turbines op het elektriciteitsnetwerk. Voordat de turbines daadwerkelijk elektriciteit produceren, worden ze uitvoerig getest. Twee turbines zijn klaar om de testfase in te gaan. Hoe snel de bouw gaat, is mede afhankelijk van het weer. Bij harde wind kunnen de kranen niet draaien en duurt het langer dan de gebruikelijke twee dagen om een turbine op te bouwen.
Op het testveld van ECN Wind Energy Facilities (EWEF) zijn de 8 Vestas turbines die EWEF in eigen beheer heeft, afgerond en in bedrijf genomen. Op het EWEF-terrein staan ook 4 prototypes, turbines die uitgebreid worden getest door turbinebouwers voordat ze kunnen worden aangeboden aan de markt. De bouw van nog 5 prototypes is gepland vanaf 2020.

wpw de bouw

Volg het nieuws

Regelmatig plaatsen we nieuws op de website van Windpark Wieringermeer. Om de laatste ontwikkelingen te volgen ga je naar: https://windparkwieringermeer.nl/blog/. Hier vind je onder andere een filmpje over de transporten van de windturbines van Vattenfall naar de Wieringermeer en een filmpje over de samenwerking met de agrariërs in het gebied.
WPW transport lang

Opbouw Burenregeling van start

In juni 2016 zijn de Omgevingsraad en de initiatiefnemers van Windpark Wieringermeer tot een akkoord gekomen over de hoogte en verdeling van de vergoeding voor de omgeving, vastgelegd in de Burenregeling. Nu Stichting Windloket is opgericht, dat onder andere verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de Burenregeling, kan ook de uitbetaling van de vergoedingen op gang komen.

De feitelijke uitbetaling van de Burenregeling gaat van start zodra de eerste windmolens in bedrijf zijn. Het park zal verder in het laatste kwartaal van 2019 en in de eerste helft van 2020 verder worden afgerond. Wie in aanmerking komt voor de regeling krijgt hierover vanzelf bericht. Omwonenden in het buitengebied hoeven hiervoor dus zelf niets te doen.

Overigens is het goed om te weten dat een turbine pas gaat bijdragen aan de Burenregeling als hij, na een periode van proefdraaien en testen, officieel in bedrijf wordt genomen en energie levert aan het net. Vanaf dat moment ontvangen de initiatiefnemers de inkomsten en start de opbouw van de vergoedingen.

Wil je meer weten over de ins en outs van de Burenregeling? Meer informatie hierover vind je op de website https://windparkwieringermeer.nl/de-burenregeling/.

Vragen en antwoorden over de Burenregeling

Via ons mailadres info@windparkwieringermeer.nl komen regelmatig vragen binnen over de Burenregeling. Op de site vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen en antwoorden over de regeling: https://windparkwieringermeer.nl/de-burenregeling/. Staat jouw vraag er niet tussen, of heb je een vraag naar aanleiding van een van de antwoorden? Mail dan gerust naar info@windparkwieringermeer.nl.

App werkt weer

We vinden het belangrijk om alle projectbetrokkenen en geïnteresseerden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond Windpark Wieringermeer. Hiervoor hebben we een app ontwikkeld. Daarin staat het nieuws, het weer in de Wieringermeer, de transportroutes, files en de meldingen: daar kan je aangeven waarvan anderen kunnen leren. Helaas heeft de app lange tijd niet gewerkt, maar inmiddels is hij weer te vinden in Google Play en in de App Store, onder ‘Bouw Windpark Wieringermeer’.


app
facebook 
info@windparkwieringermeer.nl